samverkan är och ska vara ett nyckelord…

Och jag skulle vilja gå ännu ett steg längre och slå fast att samverkan är ett måste, inte bara ett nyckelord. Men först av allt. I skrivande stund går mina tankar till en blåljusmedarbetares anhöriga och kollegor. Hundföraren Pierre Nilsson, 37, och hans tjänstehund Hulken omkom nyligen i en trafikolycka utanför Hässleholm. Båda var, runt […]

Även Sörmland lämnar nu SOS alarm för att köra eget

Nu är det klart att även Södermanlands landsting övergår till ambulansdirigering i egen regi. Från 28 november ska alla larmsamtal som handlar om vård besvaras av egna legitimerade sjuksköterskor. Förhoppningen är att det ska leda till större träffsäkerhet i bedömningarna.

Omtanke och generösitet

Att skriva ledaren till det här numret av Samverkan112 känns lite speciellt, eftersom det är sexton år sedan jag skrev ledaren till den första utgåvan av tidningen, som kom ut i mars 2002.

Forskning kan underlätta för operatörer på SOS Alarm

Tryck över bröstet är en av de vanligaste anledningarna till att vi ringer till SOS Alarm. Det är ett svårbedömt symptom som kan bero på en allvarlig hjärtinfarkt eller en lindrig muskelinflammation. Eller tusen andra saker. Ett nytt datorstöd ska skilja agnarna från vetet.

Södertälje sjukhus har stor användning av Rakel

På Södertälje sjukhus har man använt sig av Rakel sedan 2010 efter ett beslut i Stockholms läns landsting. I dag används Rakel av många funktioner på sjukhuset, för både intern och extern samverkan.

Vi ska skapa en populär podcast

En podcast, eller podd, är ett radioprogram i digitalt format.