
Byte av ambulanspersonal under pågående larm
En ambulans på väg tillbaka till enhetens hemmastation efter avslutat uppdrag får ett Prio 1-larm. När man lägger ut rutten med hjälp av GPS föreslås

Solvarm räddningstjänst i Bålsta
Räddningstjänsten i Bålsta utanför Enköping har investerat i en helt ny värmeanläggning. Där solfångare i kombination med bergvärme ser till att man har näst intill gratis varmvatten under hela sommaren.

Luftens ambulans räddar skärgårdsboende
Sedan helikopterplattan vid Danderyds sjukhus öppnades i mars har runt 100 landningar genomförts, de flesta under juni, juli och augusti. – Det känns som en självklarhet att ha plattan öppen för trafik, säger Karin Malmqvist, verksamhetschef för hjärt- och medicinklinikerna som tar emot drygt varannan patient som kommer in med ambulanshelikopter.

Kritiska gränser i realtid
Vid bränder och/eller fabriksolyckor uppstår ofta en risk för förorening av luften på grund av giftiga utsläpp. Dessutom rör sig ”giftmolnet” mycket fort och byter riktning och storlek, med anledning av ändrade vindförhållanden. I sådana situationer är det livsavgörande att löpande mäta exakt var föroreningarna befinner sig, vilka koncentrationer de är i och vart de är på väg.

Ambulansverksamheten flyttar till Gullbergsvass
Gullbergsstrandsgatan 36 är den nya adressen för Sahlgrenska Universitetssjukhusets ambulansverksamhet. Vid månadsskiftet går flyttlassen till de nya, centrala huvudlokalerna.

Lyckad mix
Att SOS Alarm i Västsverige har bekymmer med att bemanna prioriteringsfunktionerna med legitimerade sjuksköterskor, det är ett exempel på ett aktuellt problem som VGR kan utläsa i sin bevakningsstatistik. Tack vare regionens funktion AmbuAlarm kan man övervaka ambulansdirigeringens kvalitetsnivåer och identifiera utvecklingsbehoven.

Tillsyn över vården på motortävlingar
”Reaktionen handlar mest om oklar byråkatri”

Så länge får du vänta på ambulansen
I stora delar av landet får man vänta allt längre på ambulansen. Väntetiden skiljer sig också mellan kommunerna – från 7,4 minuter i Tranås till 30,3 minuter i Bjurholm. Det visar en ny sammanställning från Hjärt-Lungfonden. Snabba insatser är den viktigaste överlevnadsfaktorn för de 10 000 svenskar som varje år drabbas av plötsligt hjärtstopp.