Attack utsedd till årets polishund


 

Attack, en fyraårig tysk schäferhund, har utsetts till Årets polishund 2017. Tillsammans med sin förare Tommy Eriksson, 36, tjänstgör han i lokalpolisområdet Uppsala. Årets främsta insats gjorde han dock utanför Hudiksvall då han spårade upp en 6-årig flicka som gått vilse i skogen och hittades först efter 13 timmar.

Attack, som kommer från kennel Rapport’s i Nödinge, har bara arbetat som polishund i ett år och har redan utsetts till Årets polishund.

– Det var inte alls väntat även om jag visste att vi var nominerade, säger hans förare Tommy Eriksson, som själv bara varit hundförare sedan 2015.

Från familjehund till fullfjädrad polishund

Attack var för ett år sedan en familjehund men såldes till polisen där han passade bättre och togs över av Tommy, som haft otur med sina två tidigare hundar. Den här gången gick det bättre och efter ett halvårs träning kunde Attack avlägga första provet och börja sitt arbete som polishund.

Attacks främsta egenskaper som polishund är att han samarbetar bra och älskar att jobba.

– Han är väldigt livlig och tycker inte om att ligga och lata sig. Lugn och ro är inte riktigt hans grej, säger Tommy.

Avgörande insats när försvunnen flicka återfanns

Attacks fenomenala nos är också en viktig tillgång, något han visade när en 6-årig flicka gick bort sig i Blacksås naturreservat utanför Hudiksvall i somras. Ett stort räddningspådrag med helikoptrar och polishundar drogs igång efter att flickans föräldrar slagit larm och såväl fjällräddningen som frivilligorganisationer sattes in i sökandet. Terrängen i området är oländig med mycket skrevor i berget och gamla gruvhål, vilket gjorde sökandet komplicerat. Efter 13 timmar hittade Attack flickan välhållen på en klipphylla.

– Attacks insats känns som ett fint kvitto på det arbete vi lagt ner tillsammans, säger Tommy Eriksson.

Årets polishund utses av en jury med representanter från Svenska Kennelklubben, Polisen och Polisens Hundförarförbund. Juryn lyfter förutom ovan nämnda insats fram patrullens envishet och idoghet samt Tommy stora förmåga att läsa och nyttja Attacks specifika egenskaper. Se hela motiveringen nedan.

Träffa Attack och Tommy på Stockholm Hundmässa

Attack och Tommy Eriksson kan ses på Stockholm Hundmässa lördagen den 16 december på Stockholmsmässan i Älvsjö. Priset ett resestipendium på 20 000 kr för Tommy och ett smaskigt ben samt 6 månaders foder från Royal Canin och en skön säng från Biabädden till Attack. På Stockholm Hundmässa kommer även Årets narkotikasökhund, Årets bragdhund och Årets sociala tjänstehund att få ta emot pris.

Attack har redan fått fira lite efter beskedet att han utsetts till Årets polishund 2017.

– Han fick en klapp och en ostkant, så var han jättenöjd, avslutar Tommy.

Jurynsmotivering

Juryn har vid sammanträde den 24 oktober 2017 utsett polishunden Rapport’s Attack till Årets polishund. Attack är drygt 4 år och av rasen tysk schäferhund.

Rapport’s Attack med sin förare Tommy Eriksson kom i tjänst i oktober 2016. Under nomineringsperioden 2016/2017 har den unga patrullen på ett mycket aktivt sätt, genom att bistå kolleger och i eget arbete, medverkat till att rädda liv samt gjort ett stort antal ingripanden och åtgärder av stor betydelse som aktivt bidragit i utredningsarbete.

Ett uppdrag som särskilt sticker ut är när patrullen bistod i sökandet efter försvunnen person, och räddade lilla 6-åriga Ellenors liv efter att flickan under 13 timmar varit försvunnen ute i eländig terräng endast iklädd shorts och linne. Ett lyckligt slut som inte varit möjligt utan Attack.

Juryn har särskilt beaktat patrullens envishet och idoghet att inte ge sig förr än att alla möjligheter är uttömda. I detta har Tommy visat stor förmåga att läsa och nyttja Attacks specifika egenskaper och stora nyfikenhet vid olika typer av insatser.

Attack med sin förare är utomordentliga ambassadörer för polishundsverksamheten.

Källa: Svenska Kennelklubben  Foto: Ewa Ahlin/SKK


 

ANNONSER