Hjälpen kan vara nära – BLEUS i stället för ABC

Nu läser du det 60:e numret av Samverkan 112. Här, liksom i tidigare utgåvor, försöker vi skildra det som händer, både inrikes och utrikes, och på så vis göra avstånden i ett samverkande Sverige lite kortare.

Det är kul att gå till tidningsarkivet och kika ibland. Stoppade in fingret i Samverkan nr 6-2002 häromdagen och hamnade således exakt tio år bakåt i tiden. I den tidningen var det några reportage som stack ut lite extra. Ett reportage handlade om brandmännen i Storbritannien, som för första gången på 25 år strejkade och precis som vid en tidigare strejk var det armén som fick rycka in och släcka bränder.

I ett annat reportage konstaterade vår reporter, att siffran när det gäller att rädda livet på patienter med akut hjärtstopp, var deprimerande låg. Men nu fanns Lucas, det senaste inom området bröstkompressionsutrustning, i ett flertal ambulanser och akutbilar.
– Med Lucas räknar vi med att kunna rädda livet på cirka 20 procent av hjärtstoppen, berättade professor Stig Steen på thorax-kirurgen på Universitetssjukhuset i Lund.

Inom polisen pågick ett försöksprojekt med pepparspray. Och fredagen den 8 november 2002, klockan 17:24 användes det nya vapnet för första gången vid en polisinsats.
För att kunna gripa en hotfull man utanför Systembolaget i Boden, tog en polis fram sin sprayflaska och gav mannen en peppardusch i ögonen.

I det här numret, tio år senare, bjuder vi som vanligt på en väl varierad reportage- och artikelmix. Tycker du att det är svårt att veta vad du ska säga när du möter en person som inte mår bra i själen, och kanske till och med pratar om att ta sitt eget liv? Nu finns det utbildningar som lär ut ett handfast och strukturerat sätt att närma sig, och ge första hjälpen till en person, som mår psykiskt dåligt.
Läs artikeln på sida 26.

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män i åldrarna 15 – 44 år och den näst vanligaste bland kvinnor i samma ålder. Polisen i Stockholms län får varje vecka in i snitt 47 samtal om självmordsförsök. År 2009 tog 1 240 personer livet av sig i Sverige.
Samma år dog 358 personer i trafiken. En otäck och skrämmande verklighet!

I Stockholm har polisen provat att samarbeta med akutpsykiatrin, och båda parter är nöjda. Nu vill polisen att även räddningstjänst och ambulanssjukvård ska vara med i samarbetet. En del självmord går nämligen att ”bygga” bort! Läs artikeln på sida 6

För det redaktionella innehållet i Samverkan 112 har vi under året fått mycket positiv respons. Vi tänker inte göra några drastiska förändringar under 2012, mer än att krydda innehållet lite till.

Ett stort tack till tidningens alla läsare, annonsörer, journalister, fotografer, annonssäljare och alla andra som varit delaktiga i ett underbart samarbete.

Till sist vill jag passa på att önska ett riktigt Gott Nytt År till er alla och tacka för ett, i alla avseenden, händelserikt 2011.

På återseende!

Sven Åsheden, chefredaktör och ansvarig utgivare

ANNONSER