Udda kamraträddning

jos1-tryck– Jag har sett många skador från olycksfall, i synnerhet i fritids- och träningssituationer, som skulle kunna lindrats om personen fått hjälp tidigare. Så föddes idéen om Xsafe, berättar Jan-Olof Svärd.

Appen är mycket enkel att använda; du väljer vilka personer du vill att appen ska larma i händelse av olycka och ger dig sedan iväg ut i skogen, ner för pisten eller vad det nu kan vara. Om du sedan faller och blir liggande i mer än 30 sekunder larmar Xsafe de personer du valt – antingen via Xsafes inbyggda larmfunktion (om mottagaren också använder Xsafe) eller via SMS.

Din vän eller förälder får då gps-koordinater som gör att hen snabbt kan ta sig till den skadade personen och hjälpa till på bästa sätt, efter bästa förmåga.

Fungerar även som överfallslarm. Användningsområdet för Xsafe kan utökas till att även fungera som ett överfallslarm. Xsafe har nämligen en funktion där du kan ”larma” dina kontakter genom att trycka på en enda knapp.

– Appen fungerar likadant då – personer som du valt ut får gps-koordinater och kan komma till undsättning, förklarar Jan-Olof.

Fakta om Xsafe.  Xsafe är utvecklad av Druiden AB tillsammans med ÅF Konsult. Druiden AB är ett bolag som arbetar med innovationer inom flera olika områden. Bolaget drivs av Jan-Olof Svärd, innovatör, kirurg och idrottsläkare. Xsafe finns än så länge för Android och kan laddas ner från Google Play. Appen kostar 27 kronor.

 

 

ANNONSER