Helt ny instruktörsutbildning för utryckningsförare

Bakgrund
Underlaget till denna instruktörsutbildning utgörs av den handbok med grundläggande kompetensmål för utryckningsförare som framtagits av Vägverket m fl. Dessutom erfarenheter från forskning vid AKMC rörande insiktsinriktad förarutbildning med utbildnings-verktyget Driver Access Recording Tool (DART).

Innehåll
De moment som ingår är ex. presentationsteknik och speciell pedagogik med fokus på att utbilda kollegor, insiktsinriktad körutbildning och GDE-matrisen, Nollvisionen, alkohol, trötthet och bilkörning, trafikförfattning, tidsvinstteorin, instruktörsrollen, fordonsdynamik och säkerhetssystem. Utbildning och pedagogik varvas med teori och praktik.

Mål med utbildningen
Deltagarna ska efter genomgången utbildning förvärvat kunskaper för att självständigt genomföra körutbildning och examinera utryckningsförare på den egna stationen.

Övrig information
Efter genomgången utbildning får varje kursdeltagare från ambulanssjukvården med sig ett komplett utbildningsmaterial färdigt att användas att utbilda kollegor på hemmaplan. Utbildningsmaterialet används idag av landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och ambulanssjukvården i Skaraborg.

Kursansvarig  Instruktör
Pontus Albertsson (AKMC)
070-589 0646
pontus [dot] albertsson [at] vll [dot] se

Mikael Signon (Ambulanssjukvården Söderhamn) 070-623 0450
mikael [dot] signon [at] lg [dot] se

Instruktör
Per Edén, Högskolan Dalarna
070-369 8550
ped [at] du [dot] se

Foto: John Thorner

 

Kommentarer

 1. Niklas Carlander säger:

  Hej.
  Är intresserad av utbildningen och undrar om det finns lite mer info att få t.ex. planerad kursstart, kursplan, kostnad referenser m.m.
  Har själv en bakgrund som instruktör i Region Halland och söker fortbildning inom ämnet för mig och mina instruktörskolleger.
  Tacksam för info. via mail intialt.
  M.v.h Niklas C.
  Ambulansjukvården Region Halland.

 2. Hej Niklas, och tack för din förfrågan.

  Nästa trafikinstruktörsutbildning planeras att genomföras i Uppsala eller Gävle under veckorna 42, 44 och 46, 2015. Anmälning görs på: http://www.vll.se/akmc

  Hälsningar redaktionen

Lämna en kommentar

Jag samtycker till att Samverkan 112 lagrar mina uppgifter enligt integritetspolicyn

*