Årets tjänstehund


SOCIALT. Diabeteshunden Citrine, en nioårig tysk schäferhund från Söderhamn, har utnämnts till Årets sociala tjänstehund. Citrine håller koll på sin matte Sofia Björklunds blodsocker och har inneburit att Sofia kan sova i trygg förvissning om att Citrine väcker henne om blodsockret blir för lågt.

Sofia Björklund, 30, fick diabetes typ 1 när hon var 4 år gammal. Hennes blodsockervärde svänger mycket och hon har svårt att känna av när det blir lågt, i synnerhet när hon sover. En kompis med diabetes hade skaffat en diabeteshund och eftersom Sofia velat ha en hund sedan hon var sex år så bestämde hon sig för att skaffa en själv. 2009 hämtade hon sin valp Legato Ängla Citrine hos kennel Legato i Vallsta. Två år senare började de utbildningen till diabeteshund.

Citrine har betytt en enorm trygghet

– Jag har tränat henne på att bara markera låga blodsockervärden då jag har svårast att känna detta och det är också det farligaste, säger Sofia.
Sofia berättar att Citrine började uppmärksamma låga blodsockervärden långt innan de påbörjat utbildningen och att de arbetat mest med hur hon ska markera.
Varje natt går Citrine upp med jämna mellanrum och tar en lov förbi Sofia. Om blodsockret skulle vara lågt börjar hon först att pipa och om Sofia inte vaknar lägger hon upp en tass i ansiktet.
– Hon ger sig inte förrän jag har gått upp och hon följer mig hela vägen till kylskåpet och ser till att jag tar fram mat och börjar äta, berättar Sofia. Citrine har betytt en enorm trygghet för mig och min sambo.

Sofia beskriver Citrine som en glad och sprallig hund med mycket egenheter men som också har en distinkt avknapp, vilket innebär att även hennes mormor som passerat 80-årsstrecket kan ha hand om henne när Sofia är på jobbet.
Källa och foto: Svenska Kennelklubben


 

ANNONSER