Tjugo blåljusattacker sedan 2014


Aftonbladets sammanfattning över de senaste årens brutala överfall på polis och ambulanspersonal.  Text: Jon Forsling 

3 februari 2014:

En sprängladdning detonerar vid Rättscentrum i Malmö. Fasaden och fönster på byggnaden – som bland annat inrymmer polishus, tingsrätt och åklagarkammare – får skador. Ingen människa skadas. – Det måste till en kraftig explosion för att de ska gå sönder, så det är ingen fyrverkeripjäs, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl vid Skånepolisen, till Aftonbladet. Ett vittne beskriver den kraftiga smällen: – När jag vaknade så hade jag ingen aning om det var inne hos mig eller utanför det smällde. Jag sover med öronproppar och smällen hördes tydligt ändå.

30 november 2014:

Historien upprepar sig, när ytterligare en sprängladdning detonerar vid Rättscentrum i Malmö strax före midnatt. Detonationen orsakar skador på entrén och byggnadsfasaden, men ingen människa kommer till skada. – Det är en kraftig smäll. Det är fasadskador och fönsterskador, säger Stephan Söderholm, informatör vid polisen i Skåne, till TT.

21 augusti 2015:

Efter en fordonskontroll i Tumba attackeras en polispatrull med stenar. Situationen trappas snabbt upp, och en eldsvåda anläggs vid polisstationen. En handgranat av modell M75 kastas dessutom mot en buss där det finns fyra poliser. Polisens tekniker kunde säkra totalt 105 spränghål i polisbussen, men ingen polis kom till skada. En 17-årig pojke åtalades senare för delaktighet i händelsen. Han friades av tingsrätten på den åtalspunkten, men dömdes för grovt rån och grovt vapenbrott.

28 december 2015:

Några ungdomar stoppar en ambulans i Huddinge i Stockholm. När ambulanspersonalen går ut ur bilden för att prata med ungdomarna attackeras de med en påk. En person blir lindrigt skadad. En 15-årig pojke misstänks för våld mot tjänsteman. – Det är förskräckligt att man över huvud taget ger sig på insatspersonal som är ute för att hjälpa folk, säger Eva Nilsson, presstalesman vid polisen i Stockholm, till TT.

6 februari 2016:

Ambulansen i Bromma kallas ut till en akut sjuk patient i Tensta klockan 22.30. När vårdpersonalen kommer tillbaka är ambulansen fullständigt sönderslagen: Man var i en lägenhet för att hjälpa en patient och när man kom ut var ambulansen helt sönderslagen, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen. Man kunde konstatera att rutorna var alldeles sönderslagna.

27 mars 2016:

Under påskhelgen drabbas Uppsala-stadsdelarna Gottsunda, Valsätra, Ekeby samt centrala Uppsala av flera misstänkt anlagda bränder. Stor oro råder i staden under flera dagar och vid flera tillfällen kastas stenar mot polis, räddningstjänst och bussar.

30 augusti 2016:

Ambulanspersonal misshandlas när de åker ut på ett larm om misshandel i korsningen Eriksfältsgatan och Munkhättegatan i Malmö. När ambulansen kommer kastar en person ett föremål på den och skadat en sjukvårdare, enligt polisen: – Vi har anhållit en person i samband med händelsen, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral, till SVT.

31 december 2016:

En ambulans beskjuts med fyrverkerier i Kortedala i Göteborg på nyårsafton. Flera raketer ska ha styrts rakt mot ambulansen, som var ute på uppdrag: – Det är en ambulans som blivit beskjuten av raketer, men det är ingen som ska ha blivit skadad, säger Katarina Hallingberg vid Sahlgrenskas pressjour till GP.

1 januari 2017:

Entrédörren, flera fönster och tre bilar på gatan utanför skadas när en misstänkt handgranat kastas mot polisstationen i Katrineholm vid tolvslaget på nyårsafton. En busskur och hus i närheten skadas, men ingen person kom till skada.

6 februari 2017:

En bil tillhörande en polischef exploderar när den står parkerad vid hans bostad i Täby, norr om Stockholm. Ingen skadas och polischefen samt hans familj förs i säkerhet. Polischefen är anställd vid Uppsalapolisen, och ansvarar för en stor insats mot kriminella gäng: – Det är fruktansvärt. Den organiserade brottsligheten kväver demokratin och människors framtid, säger statsminister Stefan Löfven.

13 augusti 2017:

Klockan 01.20 inträffar en explosion vid polishuset i Hallstahammar, utanför Västerås. Inga poliser befinner sig i lokalen vid tillfället, och ingen människa kommer till skada.

31 augusti 2017:

Två poliser är nära att träffas av stora stenar som kastas ut från den tolfte våningen av ett höghus i Årsta i södra Stockholm. Händelsen inträffar när polisen kommer till höghuset efter ett inbrottslarm. De kan sedan lokalisera lägenheten, från vars balkong det är över 33 meter till marken. En ung man döms senare för försök till grov misshandel till fängelse i ett år och sex månader.

31 augusti 2017

Samma dag attackeras polismannen Ted Eriksson, 33, vid Medborgarplatsen i Stockholm av en ung man. Eriksson huggs bakifrån i nacken med en kniv: – Kniven har punkterat ryggmärgen så att ryggmärgsvätska läckt ut. Det är det som gör att jag har en så sprängande huvudvärk, berättar han senare för Aftonbladet. Knivmannen åtalas senare för försök till mord.

12 september 2017

En polismans fru utsätts för ett kidnappningsförsök i Botkyrka söder om Stockholm. Kvinnan lyckas dock ta sig loss från kidnapparna, och larmar själv polisen om det inträffade: – Att angripa mina anhöriga för att få mig att vidta någon åtgärd, avstå åtgärd eller på annat sätt påverka processen fungerar inte i det här fallet och kommer aldrig fungera, säger polismannen till tidningen Mitti efteråt.

18 oktober 2017:

En sprängladdning detonerar vid entrén till polishuset i Helsingborg. Ingen person skadas, men explosionen är så kraftig att entrén totalförstörs och alla rutor på huset mittemot slås ut: – Jag for upp ur sängen. Det var en jäkla smäll. Det smällde så jag trodde att det var balkongen som trillade ner, säger vittnet Janne Krutell, 73, till Aftonbladet.

28 oktober 2017:

En villa tillhörande en polisman i Västerås blir beskjuten mitt i natten. Över 20 skott avlossas med ett automatvapen. Under attacken befinner sig två vuxna och två barn i huset, men ingen kommer till skada. Två män, 20 och 31 år gamla, har anhållits i samband med utredningen.

21 november 2017:

Polis och brandkår får larm om en brand i Gottsunda utanför Uppsala klockan 18.39. Ett garage brinner och SOS får även larmsamtal om flera bilbränder. Ändå dröjer det till 21.34 innan räddningstjänsten kommer för att släcka, eftersom polisen befara att brandbilarna ska mötas av stenkastning: – Ja det stämmer, man har avvaktat. Vi kan inte utesluta att det rör sig om vedergällning för arbete vi har utfört i området under måndag och tisdag, säger Lisa Sannervik, Uppsalapolisens presstalesperson. – Det är ur säkerhetsaspekt. Vi har under flera tillfällen har vi blivit attackerade och angripna av stenkastning i området, fortsätter hon.

27 november 2017:

Vid 23-tiden på kvällen hörs en kraftig smäll i närheten av polishuset i Uppsala. Totalt åtta bilar med skador hittas på en bostadsgata cirka 50 meter från polishuset, men inga människor kommer till skada. – En sprängladdning kan vi konstatera men vilken form det handlar om har inte vi svaret på än, säger Lisa Sannervik, presskontakt på polisen i region Mitt. En 20-årig man anhålls, misstänkt för delaktighet till försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse.

29 december 2017:

En polisbil exploderar utanför polishuset i Malmö klockan 19.25: – Det var en kraftig explosion vid polishuset i Malmö. Vi spärrade av ett större område för att vi skulle kunna göra en ordentlig undersökning, säger polisens presstalesperson Fredrik Bratt. Ingen människa skadas. En 22-årig man anhålls, misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

17 januari 2018:

Klockan 21.06 hörs en kraftig explosion vid polisstationen på Von Lingens väg i Rosengård i Malmö. Tryckvågen känns flera hundra meter från platsen, enligt boende i området: – Det kändes som det vibrerade inuti mig. Det var verkligen en jättestark smäll, säger ett vittne till Aftonbladet. Ingen person kommer till skada, men fasaden till polishuset får splitterskador och flera bilar intill får skador. Två män i 20-årsåldern anhålls senare, misstänkta för inblandning i händelsen.


 

ANNONSER