Kollegor i underläge, vi är under attack…


Rubriken skulle kunna vara hämtad från ett nödrop ur en krigsfilm. Det är den inte. Hot, våld och attacker mot människor som valt att hjälpa andra människor i sina yrkesroller inom ambulanssjukvården och blåljussektorn är ett slag mot hela vår demokrati och de principer som ska prägla en rättsstat. Ambulanspersonal har blivit misshandlade, hotats till livet och beskjutits.

Rubriken till denna krönika är som sagt inte ett citerat nödrop från en krigsfilm, utan hämtad direkt från verkligheten, en verklighet som för många är så pass skrämmande att de förnekar densamma.

För ett antal timmar sedan kämpade två ambulanskollegor för sina liv. De attackerades av en person som de larmades ut för att hjälpa. En person som var allt annat än en patient, som gjorde våld på en mor och far, på en syster och broder, på kollegor som valt att bära livets stjärna (Star Of Life). Vid polisens ledningscentral gick det inte att ta miste på paniken.

För några veckor sedan fick en ambulanskollega ett hårt slag i ansiktet. Barnen frågade gråtande vad som hade hänt, när kollegan kommer hem till sin familj med en rejäl svullnad och rödsprängda ögon.

För några månader sedan larmades två ambulanskollegor ut för att undsätta en person. I utlarmningstexten stod det ”fraktur”. På plats upptäcks en skottskada, och budskapet var lika tydligt som hotfullt, de skulle inte gola – annars jävlar. Kollegorna bär ej längre namnskylt.

För ett år sedan fick en ambulanskollega hot och slag mot sig när de larmades ut till en adress som av polisen var känd som synnerligen farlig. Det blev droppen för den f.d. ambulanskollegan, som lämnade verksamheten.

För ungefär 1,5 år sedan tvingades en ambulanskollega under dödshot in i en bil, för att sedan få erfara en skräckfärd, med upprepade dödshot. Ambulanskollegan har mardrömmar om händelsen och har svårt att arbeta natt.

För drygt två år sedan blev två ambulanskollegor hotade med kniv av en notorisk våldsverkare. Det gjordes också utfall mot dem. Psykoterapin pågår ännu 1ggr/veckan.

För tre år sedan undsatte en ambulanskollega flera skottskadade personer, och blev även hotad med löftet om att det fanns vapen. Vederbörande äter insomningstabletter, har hög alkoholkonsumtion och lider av återkommande mardrömmar.

Vi begriper visst, men vi vill inte begripa

Hur ofta utbrister vi inte, särskilt när vi läser om en våldsam handling mot blåljuspersonal på sociala medier (nyhetslänkar e t c), att vi inte begriper. Kommentaren ”vad är det med folk” och fördömandet ekar på exempelvis Facebook och Twitter. Jag tror denna reaktion ytterst är ett uttryck för en flyktmekanism. Vi begriper visst, men vi vill inte begripa. Vi begriper att det finns människor som vill skada oss och som också är beredda att att göra det. Bara detta faktum försätter hela vårt väsen i gungning. I takt med tätt duggande nyhetsinslag om normlöshetens pris, sker en successiv normalisering.

Att med skygglappar förneka framväxten av radikaliserade parallelsamhällen, gängstrukturer och grov kriminalitet gagnar ingen.

Nämn saker vid dess rätta namn

Den som väljer förklaringsmodellen att återkommande skjutningar och våldsamma upplopp inte angår eller drabbar hyggliga medborgare, gör en rejäl tankevurpa, då våldet inte sällan sker i offentlig miljö. Det är enligt mitt sätt att resonera grovt vilseledande att beskriva våldsamma upplopp som ”stök”, ”oroligheter” eller ”social oro”. Det är alarmerande att samhällsresurser som kommer för att hjälpa möts av ett vansinne, som innebär livsfara för såväl blåljuspersonal och boende.

Stenkastning, brandbomber och användning av vapen skapar i sanning inget forum för dialog.

Jag tror att många med mig blir mycket provocerade av normaliseringen och omskrivningarna av allvarsgraden av det återkommande våldet, särskilt när man från politiskt håll pratar om förebyggande kostsamma insatser i form av att lära människor att inte attackera eller angripa räddningspersonal. Stenkastning och användning av vapen skapar i sanning inget forum för dialog. Biljakter på trafikerade vägar, där automatvapen avlossas. Skjutningar i tätbebyggda områden, handgranater som kastas.

Att förespråka dialog för att bekämpa attacker mot blåljuspersonal måste vara sumpen från den ultimata verklighetsfrånvaron. Vad som krävs är resurser lag, ordning och nolltolerans. Vilket i sin tur kräver välrustade organisationer med klokt ledarskap

 

Som en ambulanskollega kommenterade det ökade våldet:

Inom ambulanssjukvården hanterar vi trauman som tidigare varit den militära sjukvårdens domän. Jag har tappat räkningen på alla skottskadade jag vårdat

Det är fullt naturligt och mänskligt att känna oro inför denna destruktiva utveckling. Det finns idag en stor utsatthet inom vissa yrkesgrupper, som dessutom representerar det demokratiska samhället. Därför måste lagstiftaren trimma rättsväsendet, räddningstjänsten och sjukvården för att möta den ökade graden av grovt våld. Konkreta åtgärdsförslag om flaggning av adresser (revidering av patient- och datalagen), tjänstemannaskydd och förstärkt säkerhet, måste komma från fler samhällsaktörer än enstaka branschorganisationer, fackförbund och politiska partier.

För den som undrar över utkomsterna av inrikesminister Ygemans rundabordssamtal, som jag själv deltog vid i början av februari i år, finns inget ett rapportera, då tystnad råder.

De aktörer som vill göra denna fråga till en oratorisk och meningslös ordduell måste släppa in verkligheten. Säkerheten för blåljuspersonal måste få en helt ny plats på den politiska agendan. Lagstiftaren måste inse att tystnad och rädsla ofta hänger samman. Det är hög tid att tala högt och tydligt om den utsatthet som Sveriges ambulans, brand- och polispersonal fjättras vid.

Vi fick en grotesk påminnelse om detta igår, när larmet ljöd:

Kollegor i underläge, vi är under attack….

Henrik "Hoffa" Johansson, kolumnist vid tidningen Samverkan 112.

Henrik ”Hoffa” Johansson, kolumnist vid tidningen Samverkan 112.


 

Kommentarer

 1. Anonym säger:

  “The further a society drifts from truth the more it will hate those who speak it.”
  ― George Orwell

  Kan inte uttryckas nog hur sorgligt detta är. Inget kan försvara det som händer er.

  Men inte nog med att man har skygglappar, man väljer att attackera dom som berättar sanningen. Likt visselblåsare såsom Snowden och Julian Assange.

  Tyvärr handlar det inte enbart om rädsla eller oskyldighet, utan att man med en tydlig agenda medvetet tystar ner och mörkar verkligheten. Jag bryr mig inte om förövaren eller var personen kommer ifrån, men att saker och ting blir värre i Sverige mörkas medvetet och det handlar inte enbart om rädsla som ni konflikträdda uttrycker det.

  Sanningen är att också ni är naiva och rädda för att inse att det finns en större agenda och motiv bakom mörkläggandet av verkligheten. Det är dags att ni tar kampen mot det etablissemang som existerar i Sverige och världen för att krossa vårt samhälle då maktgalna personer fått hybris.

  Agendan är tydlig – söndra och härska för att etablera ett kontrollsamhälle där man hanterar alla resurser och tillgångar i världen. Och fråga er själva – vad debatterar hela världen och Sverige hela tiden? Vad har splittrat samhället mer än någonting annat sedan förra året? Ni vet svaret. Problemet är inte invandrare, utan att dom importerar problem för att ta söndra och härska och därmed kontrollera.

  Terrorism leder till att regeringar kan ta ifrån oss människor alla rättigheter likt vid ett krig.
  Det är dags att också se vad ni förnekar för i det ligger svaret, lösningen och orsaken.
  Ingen kan agera på en skev verklighetsbild som medvetet skildras.

  • Du kanske skall bry dig om förövaren och var den kommer ifrån?
   Redan där tar man nämligen ett första steg mot insikt. Det är inte utan betydelse.
   Problemet är till stor del invandrarrelaterat oavsett om du ser en konspiration bakom.

 2. ketty jansson säger:

  Detta är resultatet av nuvarande regerings inkompetenta ledarskap !!

  • Håkan Loberg säger:

   ”Nuvarande regering”!!!
   Läs texten ovan då ser du att problemen fanns redan på den tidigare regeringens tid. Problemet är mer komplext än så. Här måste alla ingripa och hjälpa till men hur många törs?

 3. Gunilla Lindgren säger:

  Det är upprörande, milt sagt att inte ansvariga politker inser problemet utan kringgår det. Skamligt minst sagt att ambulans och polispersonal attackeras. Vilka gör det? Varför grips de inte och får påföljder?

 4. Gunilla Jönsson säger:

  Min dotter var cm från en sten i huvudet vid en ambulansinsats i Gbg. Jag tycker det är dags att vi alla börjar gå i protesttåg för vår 112-personal. Jag brukar inte gå i ”tåg” men för 112-personal kan jag definitivt ställa upp.

  • Tommy.Wihlén säger:

   Här behöver vi gå man ur huse för att stödja blåljusfolket. Vilken arbetsmiljö ska vi acceptera?

 5. Sussie Lindqvist säger:

  Det finns inga ord längre! Ni ska helt enkelt VÄGRA att åka in i de områdena där sånt här händer! Ni som är ute för att rädda liv ska inte riskera era egna! Ni ska kunna komma hem till era familjer efter passen. De som styr landet måste, MÅSTE vakna nu och göra något innan hela landet går åt fanders!

  ALL kärlek till er alla inom räddningstjänst och Polis <3 <3

 6. Evy Karlsson säger:

  Fördjävligt. Förstås. Åtgärderna inte lika självklara enligt mig. Konkret. Fler poliser? Synliga poliser. Mer straff. Kommer inte att lösa detta. Men kan kombineras med satsningar (i dessa nogoområden) på upprustning av yttre miljö, föreningsliv, skola, fritidsgårdar, dagis, andra myndigheters närvaro etc.

  • BS. Detta har prövats utan framgång. Det är dags att ställa krav på dessa och deras FAMILJER!
   Dialog polisen har dessa NOLL respekt för. I deras värld hotar man till sig respekt. Farligast regerar.

 7. Richard Hedmark säger:

  Jag tackar dig för en inblick i din vardag. Jag känner liksom du en frustration över att vi i sverige är naiva nog att tro på utredningaroch insatspaket utan att tydliggöra krav på dem som anfaller er är en lösning.
  Jag brukar alltid påpeka att religion, hudfärg, sexuell läggning är oväsentligt du skall följa reglerna i sverige om du vill vara här. Dessa människor är endast kriminella. Jag som du är trött och frustrerad över flathet och ett rättssystem som inte skyddar medborgaren.
  Jag tackar för dina åsikter och din vardag. Jag skall engagera mig politiskt för att motverka detta.

 8. Sören Christensen. säger:

  Utvisning av kriminella omedelbart är den enda metod som ger effekt. Regeringens oförmåga att ta tag i saken har skapat ett land som ger otrygghet för alla.Vi vågar inte gå utt i naturen efter 18 på kvällen förut så sprang vi 1 Tim varje kväll vid 20.00.

 9. Egon Arnesson säger:

  Kravallpolis med gummikulor, tårgas, vattenkanoner, batonger och efterföljande straffverkan…

  Men de har inga befogenheter hos polisen, ingen stake heller, bara patetiska korvgrillare och pratkvarnar och en sossepolitruck till polischef.
  Att någon tycker det konstigt att det går åt helvete precis varje dag kan jag bara inte begripa.

  Ligisterna bara skrattar åt polisen och fortsätter kasta sten och förstöra.

 10. Jag skulle vilja se en rejäl straffskärpning när det gäller brott mot blåljuspersonal. Bra mycket viktigare än hatbrottspåslag.

 11. I Australien har de haft samma problem som vi. Men de har tagit det på allvar – attack på blåljuspersonal bestraffas med 14-årigt fängelsestraff.

  http://www.sunshinecoastdaily.com.au/news/attacks-doctors-and-nurses-could-lead-14-years-jai/2430448/

  ”PEOPLE who assault nurses, doctors and paramedics will face up to 14 years in prison under tough new laws introduced”

 12. Tommy.Wihlén säger:

  Undrar vilka andra yrkeskategorier som skulle acceptera detta?
  Man kunde vara fler i ex,ambulanser,som skydd, (personalbrist) skicka med poliser,(nä dom har slutat.)
  Sätta in militär,nä ( våra regementen är nerlagda) Demonstrationer tills all är tillrättalagt.

 13. Anonym Norrbagga säger:

  37681 visninger, men bare 16 kommentarer?!

  Sier det sitt alt vi trenger å vite om de horrible tilstandene i Sverige i dag. Bare noen ytterst få mennesker våger å reagerer?

Lämna en kommentar

Jag samtycker till att Samverkan 112 lagrar mina uppgifter enligt integritetspolicyn

*