Ambulanssjuksköterskans hyllning till polisen

Mitt namn är Tony och jag var först framme på skjutningen Vårväderstorget 18 mars och hade rollen som sjukvårdsledare. Under kvällen hade det varit en del falsklarm samt äggkastning mot räddningstjänsten i samma område så initialt trodde jag att det var ytterligare ett falsklarm. Fick knapphändig information, trodde det skulle vara 1 person skjuten.

När jag anländer vid torget ser jag 2 poliser som gör HLR på en kille precis utanför entrén till krogen. När jag kommer fram så ser jag att det finns ingen chans för överlevnad. En polis kommer ut från krogen och berättar att vi har minst 6 stycken personer som är skottskadade inne på krogen och han berättar vilken typ av skador dem har. Väl inne på krogen så möts jag av ett scenario med 8 skadade och 1 avliden. Bedömer att flertalet är svårt skadade och det är en fara för deras liv om vi inte får kontroll över blödningarna innan vi får dem avförda så snabbt som möjligt till sjukhus.

Flera poliser jobbar intensivt med att stoppa blödningar och ta hand om de skadade. Blir otroligt imponerad av hur duktiga alla dessa poliser var med att hjälpa till. Flera patienter hade förlorat stora mängder blod och utan polisens proffsiga sjukvårdsinsatser så hade vi haft ett mycket svårare scenario framför oss. Vi hade skottskador i t.ex. buk, ben och armar där poliser hade fått kontroll på blödningen. Jag vet att polisen har fått en särskild utbildning samt material för att kunna stoppa stora blödningar vid skottskador. Nu hade vi en händelse med 10 stycken skjutna och polisen fick verkligen jobba för att rädda liv och jag vill lova att er insats faktiskt räddade liv. Är grymt imponerad över hur duktiga ni var!!

All ambulanspersonal som var på plats var väldigt tacksamma för allt ni gjorde. Flera poliser kom fram och erbjöd sig att hjälpa till med avtransport om vi behövde det vilket visar ett stort engagemang för dem skadade.

Vill att alla poliser som var involverade i händelsen tar med sig att all livräddning ni utförde var helt korrekt och vi från ambulansen är imponerade av er professionella insats.

Med vänlig hälsning Tony, Ambulansen Göteborg

Källa: Expressen

ANNONSER