Brandmän genomför #Hoppetförsuicidezero

– Suicid och suicidförsök är något vi tyvärr möter regelbundet i vårt arbete. Genom att delta i kampanjen vill vi belysa problematiken och bidra till Suicide Zeros arbete för att minska antalet självmord, säger Sven-Åke Josefsson, räddningschef på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Att förebygga självmord har hittills inte stått högt på den politiska agendan. Detta trots att ungefär 1600 svenskar tar sitt liv varje år. Och under de två senaste åren har självmorden ökat. För att väcka uppmärksamhet kring frågan har Suicide Zero och organisationens ambassadör Mattias Sunneborn lanserat kampanjen #Hoppetförsuicidezero.

Stående längdhopp
Kampanjen går ut på att en person filmas när hen gör att stående längdhopp. Summan i centimeter avrundas till närmaste hundratal och därefter skickas Hoppet200/Hoppet300, beroende på längd, till 72672. Klippet läggs upp på sociala medier och minst tre personer utmanas.

Mängder av toppidrottare och vanliga personer har nu genomfört hoppet. Christian Ohlsson, Michel Torneus och Martin Lidberg är bara några av idrottsprofilerna. Dessutom har jultomten, en läkare i läkarrock, två förskolebarn och ett snart oräkneligt antal vanliga svenskar hoppat.
– Hoppet är helt klart det nya ice bucket challenge. Genomslaget visar på hur många svenskar som på olika sätt är berörda av självmord. Det är dags att politiker inser hur stort problemet är, att det finns massor vi kan göra för att förebygga självmord och att politiker satsar pengar på konkret suicidprevention, säger Alfred Skogberg, vice ordförande i Suicide Zero.

Sverigeturné
Under nästa år kommer Suicide Zero att resa runt i Sverige för att träffa lokalpolitiker och lokala medier. Genom att informera om hur många som tar sitt liv i de olika länen, och vad politiker bör satsa pengar på, så kan den ökande trenden med fler självmord vändas. De insamlade medlen är ett nödvändigt tillskott till Suicide Zeros arbete för att förebygga självmord.

Länkar
Brandmännen i Borås hopp:
https://www.youtube.com/watch?v=ziSalwbN29o&feature=youtu.be

Martin Lidberg hopp
https://www.facebook.com/video.php?v=10202446945409725&set=vb.1676817358&type=2&theater

Mattias Sunneborns hopp
https://www.youtube.com/watch?v=wngnE_YNpfw

Kontakt
Caroline Olausson, kommunikatör 070 287 29 12, 033 17 29 12

Alfred Skogberg, vice ordförande Suicide Zero: 070 746 29 96

Suicide Zero är en ideell organisation med 90-konto som arbetar för att radikalt minska självmorden. Totalt tog 1606 människor sina liv under 2013 eller sex gånger fler än som omkom i trafikolyckor. Den ideella organisationens kraft behövs för att påverka politiker och allmänhet och lyfta fram åtgärder som bidrar till att minska självmorden.

ANNONSER