Syraattack mot ambulanspersonal

SÖDERTÄLJE. / Ambulanspersonal utsattes för en misstänkt syraattack under en utryckning i Södertälje. En vägbom fälldes ned för att spärra dess väg efter att ha hämtat en patient, och personal fick frätskador på händerna när de skulle öppna den.

Ansvarstagande för hela landets sjukvård

SVERIGE. /  ”Vi drivs inte av möjligheten att leka företagare” Det som driver oss i styrelsen i Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg är ett ansvarstagande för hela landets sjukvård, skriver två debattörer i en replik.

Stenkastning mot ambulans

REGION STOCKHOLM. /  En ambulans vandaliserades i Sollentuna – mitt under pågående larm.

Ambulansflyget: ”Betyder väldigt mycket”

REGION SÖRMLAND / VIDEO / Region Sörmland är med och finansierar regionernas gemensamma investering i det nya ambulansflyget. Regionrådet Monica Johansson (S) ser de nya flygplanen som en viktig del av framtidens vård.

Ambulansflyg fick inte landa i Växjö

REGION KRONOBERG. / LJUD / Sjukvården i Region Kronoberg har nekats landning med ambulansflyg två gånger, de senaste veckorna. Anledningen är att det saknas personal som har beredskap för att ta hand om ambulansflygen, skriver Smålandsposten.

Uppfinningen – ska få ner skadade från fjället

REGION JÄMTLAND. / VIDEO.  Fjällräddaren Bengt-Olov Brantholm har tagit patent på en räddningsvagn.

”Vården vinner på när läkare inte får styra”

SVERIGE. / Det är en myt att läkare har bättre förutsättningar att utöva ledarskap än andra yrkeskategorier, skriver barnmorskan Rodrigo-Germán Araya de Castilla.

Beordrades krypa till båren – dog

REGION SKÅNE. / Patienten var svårt sjuk – men tvingades själv krypa till ambulans båren. Vid framkomsten till sjukhuset avled personen. Nu anmäler Region Skåne händelsen som en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Ambulansen lämnade kvar – dog i tarmvred

VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN. / Agneta Starander, 76, avled på Sahlgrenska sjukhuset i somras. Då hade diagnosen, tarmvred, missats vid två tillfällen – en gång på akuten på sjukhuset och en gång av ambulansen där personalen lämnade kvar henne hemma.

”Privata ambulanser snabbare – men fler patienter dör”

SVERIGE. / Forskarna Björn Tyrefors och Daniel Knutsson: Akut ambulanssjukvård verkar inte lämpa sig väl för privata utförare. Privata ambulanser svarade förvisso fortare på anrop, men patienterna dog i högre utsträckning än om ambulanssjukvården tillhandahölls av offentliga utförare. Det visar vår nya rapport.