Ambulanssjuksköterska missade sepsis

SVERIGE. / Trots att kvinnan hade svår smärta och tydliga infektionstecken valde ambulanssjuksköterskan att inte rådfråga läkare eller ta med henne till sjukhus. Kort därefter avled kvinnan av sepsis.

Mycket jobb för landets psykiatriambulanser

STOCKHOLM. / Psykiatriambulanser rycker ut till personer med akut psykisk ohälsa, ofta vid risk för suicid. De senaste åren har flera regioner i landet infört den här typen av akutvård medan andra funderar på det. – Det finns ett jättestort behov, säger psykiatrisjuksköterskan Mattias Gustafsson Karlsson.

Ambulans åkte hem – då tog mannen sitt liv

REGION VÄRMLAND. Ambulanspersonal i Värmland har anmälts av polis för vållande till annans död. Sjukvårdarna lämnade enligt anmälan en självmordsbenägen person ensam, utan att invänta vare sig tillkallad läkare eller polis. När poliserna kom till platsen hade mannen, som var i 60-årsåldern, tagit sitt liv. Chefsåklagare Sara Hajslund Hansen bekräftar polisanmälan.

Här är ambulansen som ska förhindra självmord

REGION SKÅNE / VIDEO. Skåne får nu sin första psykiatriambulans – med bland annat specialutbildad personal. Förhoppningen är att ge snabbare vård och förhindra självmord.

Ambulanssjukvården behöver granskas

REGION SKÅNE. Dålig styrning och ledning. Bristande samverkan och obefintlig journalföring mellan ambulanser och sjukhus. Det är några brister regionens egna revisorer noterat, och de föreslår att ambulansvården i Skåne bör granskas ordentligt.

Spetsade kaffe – med urindrivande medicin

REGION SKÅNE. Ambulansföretaget Samariten har startat en intern utredning efter att en anställd fått sitt kaffe spetsat med ett kraftfullt läkemedel av kollegor. – Som jag uppfattar det är det ett practical joke som har gått snett, säger Åke Neman, huvudskyddsombud på Samariten.

Ambulanshelikopter besköts med laser

STOCKHOLM. En ambulanshelikopter på väg från Gotland till Stockholm besköts med grön laser under natten mot söndag, rapporterar Aftonbladet. En besättningsman fick uppsöka sjukvård efter händelsen.

Länet går in i Svensk Luftambulans

REGION VÄSTERBOTTEN. Region Västerbotten kommer att gå in som medlem i Svensk Luftambulans. Det föreslår regionstyrelsen. Samarbetet kommer att sänka kostnaden för ambulanshelikoptern jämfört med vad en egen upphandling kostar.

Vill slippa skador av att lyfta gamla ambulansbårar

REGION STOCKHOLM. Trots påpekanden om risken för skador används samma bårsystem inom ambulanssjukvården som på 80-talet. Nu har ett skyddsombud på Aisab fått nog och gjort en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

Skrotambulans är helikopterbesättningens reservfordon

DALARNA. Helikopterbesättningen på Dalarnas ambulanshelikopter saknar en fullvärdig ersättningsbil om det av någon orsak skulle bli omöjligt att flyga med helikoptern. En bil finns visserligen där, men den är inte tillräckligt säker för att köra utryckningar med och därför får bilen inte använda blåljus och siréner.