Ny lösning för ambulansen på Ven

– Vi har tagit venbornas oro för förändringarna på största allvar och därför väljer vi nu att ytterligare förstärka närvaron på ön med en bedömningsbil som är redo att rycka ut dygnet runt, säger Lars Kristensson, förvaltningschef Medicinsk service, Region Skåne.

Region Skåne tar över driften

Den 1 maj tar Region Skåne över driften av ambulansen på Ven. I samband med det förändras ambulanssjukvården på ön. Fram till nu har Ven haft en unik lösning för ambulansverksamheten. Ett ambulansfordon har bemannats av en sjuksköterska boende på ön och har körts av öns frivilliga brandkår.

Nu inför Region Skåne en ambulansorganisation på Ven som är likartad med verksamheten i resten av Skåne och som är långsiktigt hållbar.

Fullt utrustad akutambulans

Lösningen innebär att det finns en fullt utrustad akutambulans stationerad på Ven. Vid larm bemannas den av en ambulansbesättning, bestående av specialistsjuksköterska och ambulanssjukvårdare, som utgår från Landskrona. Transporten till Ven sker med räddningstjänstens båt.

Dessutom kommer det att finnas en bedömningsbil med en specialistutbildad ambulanssjuksköterska stationerad på Ven. Bedömningsbilar används idag i Malmö och Helsingborg och erfarenheterna därifrån är goda.

Räddningstjänsten följer med

I de fall en ambulansbesättning kommer från Landskrona, följer personal från räddningstjänsten med och stannar kvar under tiden uppdraget på Ven pågår. De är sedan behjälpliga med att transportera patienten till fastlandet om det behövs ytterligare vård på sjukhus.

Källa och foto: Region Skåne


 

ANNONSER