Åtta kommuner kan bilda gemensam räddningstjänst


SMÅLANDSPOSTEN skriver:  Det handlar om räddningstjänsten i Tingsryd, Lessebo och Uppvidinge kommuner, som tillsammans med Ronneby, Sölvesborg, Olofström, Karlshamn och Karlskrona i Blekinge län kan bli ett enda stort kommunalförbund och i så fall tillhandahålla räddningstjänst för totalt 185 000 invånare, i de åtta kommunerna.

Ronnebys kommunstyrelse har beslutat att man ställer sig bakom förslaget att genomföra en förstudie, som kan landa i att en av de största räddningstjänsterna i landet skapas.

Enligt beslutet ska förutsättningarna för ett gemensamt kommunalförbund för totalt åtta kommuner i Blekinge och Småland utredas.

De andra kommunerna som ingår i diskussionerna väntas framöver ta liknande politiska beslut om en förstudie. Underhandskontakter förs sedan en tid tillbaka mellan kommunernas politiska ledningar.

– Som jag har förstått det är Sölvesborg ännu lite tveksamma. Men resterande kommuner ska vara med. Vi vill självklart veta hur vi på ett bra sätt kan dela på de kostnader som finns i räddningstjänsten, säger Kenneth Michaelsson (C), vice kommunalråd i Ronneby.

Förstudien ska också titta närmare på hur ett stort kommunalförbund kan stärka räddningstjänstens operativa förmåga.

Man vill också veta om ett kommunalförbund kan förbättra möjligheterna till olycksförebyggande arbete samt underlätta nyrekryteringar.

– Vi i Ronneby är huvudman för förstudien, men de andra kommunerna är med och betalar för arbetet, säger Kenneth Michaelsson.

Blir slutsatsen att ett storförbund är det framtida sättet att driva räddningstjänst i de åtta kommunerna kan detta tidigast bli verklighet den 1 januari 2023.

Källa: Smålandsposten – Text: Jens Svensson – Foto: Mattias Mattisson

Förslaget: Åtta kommuner kan bilda gemensam räddningstjänst (smp.se)


 

ANNONSER