SOS Alarm ingår nytt avtal om SMS-livräddning


SOS Alarm har tecknat avtal med Heartrunner Sweden AB om sms-livräddning. Tjänsten finns idag i Stockholms län och Västra Götalandsregionen. Med det nya avtalet kan de 18 landsting och regioner som samarbetar med SOS Alarm om ambulansprioritering och dirigering välja att aktivera tjänsten i sin region.

När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till SOS-centralen skickas ett larm ut till de registrerade sms-livräddare som befinner sig i det aktuella området. Syftet är att påbörja hjärt- och lungräddning så fort som möjligt och få en hjärtstartare på plats i väntan på att ambulans anländer så att fler drabbade får möjlighet att överleva ett plötsligt hjärtstopp.

– När en människa drabbas av hjärtstopp är tidsfaktorn otroligt viktig. För varje minut som går utan att någon utför hjärt- och lungräddning eller kopplar upp en hjärtstartare, minskar risken för överlevnad med 10 procent. Tjänsten för sms-livräddning är därför ett oerhört viktigt komplement till utalarmeringen av ambulans och räddningstjänst. Den bidrar till att rädda liv och skapar därmed ett tryggare Sverige för alla, säger Andreas Norrby, tjänsteägare vid SOS Alarm.

– Vi är mycket glada att samarbeta med SOS Alarm i en så enormt viktig fråga som överlevnad vid hjärtstopp. Systemet vi erbjuder för att skicka larm till privatpersoner vid hjärtstopp är både kliniskt och vetenskapligt utvärderat med strålande resultat och tar samtidigt hänsyn till volontärernas integritet. Sms-livräddarna gör enormt viktiga och frivilliga insatser för att förbättra överlevnadschansen vid hjärtstopp. Det handlar ytterst om att rädda liv, säger David Fredman, driftansvarig vid Heartrunner Sweden AB.

Om SMS livräddare

Systemet lanserades i sin nuvarande form 2015 och idag finns över 23 000 registrerade livräddare i Stockholms län och Västra Götalandsregionen. Tjänsten bygger på frivilligt engagemang och hjälper till så att livsviktiga kunskaper och investeringar kommer till användning i samhället.

För att bli sms-livräddare krävs att man är över 18 år och har gått en kurs i hjärt- och lungräddning i närtid. Mer information och registrering finns på www.smslivraddare.se Den som larmas får vägbeskrivning fram till den nödställde. För att ytterligare öka chansen till överlevnad larmas livräddare även till närliggande hjärtstartare i samarbete med Sveriges Hjärtstartarregister.

Varje vecka laddar 200 – 300 personer ned SMS livräddare appen till sin smartphone och är redo att hjälpa en medmänniska som drabbas av hjärtstopp. Under 2017 skickades 2 242 larm om misstänkta hjärtstopp till sms-livräddare och flera liv räddades tack vare deras frivilliga insatser.

Kontakt

Pressjour SOS Alarm, tel 08-205 307 alt press@sosalarm.se

David Fredman, driftansvarig Heartrunner Sweden, 070-229 78 37 alt david@heartrunner.com


 

ANNONSER