2016 i blickfånget


Nu läser du det 84:e numret av Samverkan 112. Tiden har gått så galet fort och det brukar ju vara ett gott tecken…
I denna tidning, liksom i tidigare utgåvor försöker vi skildra det som händer i ”blåljus-sverige” och på vårt primitiva sätt göra avstånden i Sverige lite kortare.
Visste du förresten att Sverige är 1 571 930 meter eller 157,2 mil långt från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder.

Ni som tipsar är guld värda!
Under det gångna året har redaktionen fått många bra och spännande artikeluppslag från Er, vår kära och engagerade läsekrets. Till och med fler än någonsin.
Tack för alla tips och fortsätt att tipsa!
Vi är grymt nyfikna och det finns så mycket intressant att skriva om.
I det här numret bjuder vi som vanligt på en väl varierad reportage- och artikelmix från Kiruna i norr till Båstad i söder.
Vi tänker inte göra några drastiska innehållsförändringar under 2016, mer än att krydda innehållet lite till.

Hur tänker en tidningsmakare, en chefredaktör på en smal facktidning?
– Sanningen är att jag tänker så det knakar. Vi befinner oss i en skakig tidningsbransch som kämpar för att behålla både läsare och annonsörer. Mediavanorna förändras i snabb takt och ingen vet hur länge våra papperstidningar kommer att överleva. Konsumtionsmönstren bli allt mer digitala.
Å andra sidan, det är just i sådana här lägen som det blir en extra utmaning att låta idéerna flöda och hitta ett bra sätt att komma vidare. Att göra något nytt för vår läsekrets.
Vi har precis släppt vår Android-app som kan laddas ned gratis från Google Play. iPhone-appen kommer nu under januari. Under 2016 kommer vi att satsa på en ”blåljus-quiz”, interaktiva 3D/PDF dokument, Augmented Reality (AR) eller förstärkt verklighet, och vår virtuella mässa i 3D miljö.
Plus ett hemligt utbildningsprojekt som ska ta oss till nya höjder.

Nödvändig förändring
Under december har vi också påbörjat ett nödvändigt förändringsarbete. Tidningen måste spara och snåla på ett kontrollerat sätt. Gasa och bromsa samtidigt.
Prenumerationspriset, helår 6 nummer, har varit oförändrat sedan starten 2002. Räknat på 2015 års penningvärde borde prenumertionspriset vara minst 290 kr.
Men en prishöjning ser jag inte som ett vettigt alternativ.
I stället kommer Samverkan 112, att i pappersform, komma ut med fyra nummer per år, varav två är något större dubbelnummer. Neddragningen kommer inte att påverka tidningens innehåll rent kvalitetsmässigt.
Just nu är lusten, modet och nyfikenheten större än rädslan för att misslyckas.

Tack för i år! Hoppas på återseende i början av mars 2016.

Sven Åsheden
Chefredaktör och ansvarig utgivare
sven@s112.se


 

ANNONSER