Efterlysning gav resultat

Sven-2– De som har kunskap om inredningen i en Mercedes-ambulans av årsmodell 1964, eller de som eventuellt vet var jag kan få tag på prylar – ta kontakt med mig! Jag skulle vara jättetacksam för sådana kontakter!
– Jag har faktiskt fått två svar på efterlysningen i artikeln, dels en person som ringde och tipsade om ett par ställen att kontakta, dels ett SMS från ambulansmannen Sven i Strömsund. Hans hustru är från Gäddede och hennes ex-man har åkt i ambulansen och kände den tidigare ambulansägaren berättar Sven Hellerström och tillägger: Detta känns väldigt kul. Och vi på tidningsredaktionen instämmer förstås.

Proveniens viktigt
Sven Hellerström tycker att dokumentation (Proveniens*) runt gamla fordon känns väldigt viktigt. Han minns speciellt ett tillfälle. 1993 besökte Sven Hellerström Gillstad Bilmuseum utanför Lidköping. Innehavaren var egentligen Radio och TV-handlare, men hade tagit bilar i inbyte när han sålde nya TV-apparater.
Bilarna var inställda i mycket enkla lokaler precis i det skick som de befunnit sig i vid överlämningstillfället.
Många fordon var faktiskt ganska unika och det speciella med detta museum var att innehavaren kunde berätta om varje bil – vem som ägt den, dess historia, förklaringar till bulor och repor, etc.

*) Proveniens utgör uppgifter om ett objekts tillverkare, ursprung, hemvist och tidigare (oftast berömda) ägare. Det är en term inom framförallt arkivvetenskap, men förekommer även inom historia, arkeologin, konst, antikviteter ochmuseivärlden. Källa: Wikipedia

Text: Sven Åsheden   Foto: John Thorner

ANNONSER