Exakt position för Sveriges registrerade hjärtstartare

Sveriges hjärtstartarregister kan hålla reda på alla hjärtstartare i Sverige. På en karta på webbsidan hjärtstartarregistret.se kan alla söka och hitta var närmaste hjärtstartare finns; nära bostaden, arbetsplatsen eller liknande.

Till skillnad mot andra länder så täcker Sveriges hjärtstartarregister hela landet i stället för, som det ofta är, bara en region eller en delstat.

Den nya tekniska lösningen innebär att den som registrerat en hjärtstartare nu själv kan uppdatera och validera informationen. Dessutom kommer en förfrågan om uppdatering att gå ut minst en gång per år. På så vis kvalitetssäkras informationen.

Tekniklösningen gör det nu också möjligt att framöver koppla samman hjärtstartarregistret med Sveriges larmcentraler. Tanken är att information om närmaste hjärtstartare ska visas direkt på larmcentralernas kartor vid ett larm. Det blir också möjligt att visa närmaste hjärtstartare i andra digitala miljöer som kommunkartor eller genom appar i smartphones.

Bakom Sveriges hjärtstartarregister står Civilförsvarsförbundet och Svenska Rådet för Hjärt-lungräddning tillsammans med konsultföretaget Decerno, som byggt det nya systemet.

Varje år drabbas cirka 10.000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Det är viktigt att hjälp snabbt kan sättas in. För varje minut utan hjärt- och lungräddning efter ett hjärtstopp minskar överlevnadschansen med tio procent. Ofta anländer en ambulans alltför sent i akut läge och därför kan det vara avgörande var hjärtstartarna finns.

Hjärtstartare är självinstruerande och enkla att använda. Det går inte att göra fel! Det enda fel du kan göra är att inte göra något alls.

–  Med hjärtstartarregistret ger vi alla en möjlighet att rädda liv, säger Anders M. Johansson, generalsekreterare, Civilförsvarsförbundet.

–  Vi är stolta att kunna bidra till hjärtstartarregistret, som är en mycket samhällsnyttig funktion, säger Mats Dahl, verkställande direktör på Decerno.

–  Äntligen kan alla landets hjärtstartare nu komma till användning, säger Leif Svensson, professor i hjärtsjukdomar och ordförande i Svenska Rådet för Hjärt-lungräddning.

Idag finns över 8.000 hjärtstartare i registret. Ökningstakten senaste  året var ungefär 2.500 på årsbasis.

Fakta Hjärtstartare fördelat per län

Blekinge = 152, Dalarna = 309, Gotland = 106, Gävleborg = 205

Halland = 242, Jämtland = 194, Jönköping = 463, Kalmar = 256

Kronoberg = 238, Norrbotten = 147, Skåne = 883, Stockholm = 1036

Södermanland = 221, Uppsala = 175, Värmland = 133, Västerbotten = 185

Västernorrland = 283, Västmanland = 225, Västra Götaland = 1.077

Örebro = 180, Östergötland = 343

Hjärtstartare utan geografisk position = 1.132 (sitter i fordon)

(totalt 8.185 vid datakörningen i augusti)

Länk till Sveriges hjärtstartarregister:  www.hjartstartarregistret.se

Källa: Civilförsvarsförbundet

ANNONSER