Omtanke och generösitet


Att skriva ledaren till det här numret av Samverkan112 känns lite speciellt, eftersom det är sexton år sedan jag skrev ledaren till den första utgåvan av tidningen, som kom ut i mars 2002.
Många år av hårt arbete, men också år av stimulerande och positiv respons, med mängder av bra artikeltips, från er kära läsare och annonsörer. Målsättningen är, och har alltid varit, att skapa ett samlat forum för yrkesfolk och andra som är intresserade av vad som händer inom ”blåljusfamiljen”. Det är många människor utanför branschen, som också är intresserade av att läsa och lära. Samverkan 112 ska alltid vara en mötesplats för alla.
Vid en snabb överblick av tidningarnas  inne- håll, samtliga utgåvor är nu inbundna som 15 böcker av ett genuint bokbinderi, slås jag av hur utvecklingsinriktad ”blåljusfamiljen” är. Blickar man tillbaka några årtionden är skillnaden i omhändertagande, omvårdnad, teknik, utrustning och så vidare helt enorm. Man skulle kanske kunnat tro att utvecklingsintensiteten någon gång skulle ta en paus – men så har inte skett. Utvecklingen av teknik och metoder fortgår som aldrig förr på många olika plan. Det gör att nyheter på utvecklingstemat är ständigt återkommande och i det här numret återspeglas det i flera olika artiklar.
Svensk blåljusverksamhet har världsklass. Det finns så mycket kunskap, erfarenhet och klokskap ute i landet, som måste förvaltas på ett bra sätt. Vårt samhälle behöver engagerade människor som är beredda att göra goda och bra insatser när det är påkallat. Vad vi inte behöver, är ett samhälle där tjänarna sviker och lämnar tredje person i sticket!
Är vi nöjda? Hell no!  Vi är svenskar och sällan eller aldrig helt nöjda. Oftast lite purkna och gnälliga. I skottgluggen står för det mesta arbetsgivaren och då handlar det om ersättningar, löner, arbetstider m.m. Att vara missnöjd kan vara en bra drivkraft till förändringar och förbättringar, men när missnöjet går över till massuppsägningar så känns det som ett steg för långt.
Förstår att min åsikt är riktigt fossil.
Mycket har förändrats, framför allt när det gäller attityder. Egoismen ligger i människans natur. Vi måste bry oss mer om varandra. Bakom varje handling finns det en kvinna eller man, som säkerligen mår extra väl av en vänlig gest och omtanke.
Det behöver inte vara födelsedag eller jul- afton för att visa omtanke. Att visa uppskattning och omtanke mot sina kollegor men även mot sin arbetsgivare är klistret som håller oss samman. Nu gäller det att hitta en bra balans i detta.
Samverkan 112 ska fortsätta bevaka denna ständiga utveckling. Både för glädjen att få berätta nyheterna och för att få sprida kunskap om alla goda initiativ och exempel.
Trevlig läsning!
Sven Åsheden
Chefredaktör och ansvarig utgivare
sven [at] s112 [dot] se

Ett händelserikt år

2016 har varit ett år med många olika händelser inom ”blåljusfamiljen”.

Hur f-n tänker våra landstingspolitiker?

Sedan 2010 har inhyrd personal kostat Sveriges landsting och regioner sammanlagt 16 miljarder kronor.

Oacceptabel utveckling

Allt oftare rapporterar svenska medier, om angrepp på polisbilar, ambulanser, brandfordon och dess besättningar. Det måste bli helt oacceptabelt att ge sig på fordon och personal som ska hjälpa oss medborgare i nöd.

Samverkan en viktig framgångsfaktor

Har vi en jämlik ambulanssjukvård? Jag är säkerligen inte rätt person att bedöma detta. Men jag ser ett värde i att reflektera över alla riktlinjer som styr svensk ambulanssjukvård.

Insamling till Anders Swärds familj

Brandkåren Attunda har startat en stiftelse i Anders Swärds namn där pengarna går oavkortat till hans fru och barn. Tidningen Samverkan 112 skänker via Bankgiro: 5092-2863 ettusen kronor (1 000 kr).